Magyar fejlesztésű szenzorral nőhet a sikeres műtétek száma

Az ENIAC INCITE projektet és annak céljait a sajtóban is bemutattuk:
"Újfajta sebészeti robothoz készítenek érzékelőket nemzetközi együttműködésben hazai kutatók. A rendkívül kisméretű eszközök lehetővé teszik, hogy hagyományos operáció helyett a beavatkozást endoszkópiával végezzék új területeken is. A korszerű elektronikai és anyagtudományi ismeretek felhasználásával növelhető a műtétek sikeressége és a betegek túlélési aránya.
...
A projekt célja, hogy megvizsgálja és demonstrálja a különböző érzékelési lehetőségek alkalmazhatóságát Minimálisan Invazív Műtéti rendszerekben (katéterek és műtéti robotok). Ezek a komplex műtéti eljárások pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek. A beavatkozás biztonságosságát és pontosságát szem előtt tartva, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő multi-modális információra van szüksége a műtéti terület szerkezetéről, funkcionalitásáról és anatómiájáról."

A megjelent sajtóközlemény hosszabb változatai elérhetők:


Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz” (azonosító: KTIA NEMZ_12-1-2014-0005 - ENIAC Call 2013-1 / 621278-2) projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az ENIAC JU társfinanszírozásával valósul meg.